Nieuws


    Nieuwsbrief ED LOOGE en FasoFair                                                winter  2020/ 21 


 Beste mensen,

Onze vorige nieuwsbrief was van april, het reizen was helemaal stil gevallen en hoe lang dat zou duren, we hadden geen idee! Inmiddels weten we wel wat meer, maar wanneer we echt weer overal naartoe kunnen..

Toch beginnen we voorzichtig wel te rekenen, volgend jaar zomer zouden ’we’ de pandemie met behulp van vaccins toch wel goeddeels onder controle moeten hebben, als we dan najaar 2021 weer eens vrij kunnen reizen! En dan in 2022 nog een keertje naar het Maskerfestival in Dedougou!

Onder voorbehoud gaan we alvast met potlood wat in de agenda zetten; zelf gaan we volgend jaar vooraf nog even poolshoogte nemen.. er zijn net als hier daar ook zaken omgevallen. We willen natuurlijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Daarnaast wil ik zelf heel graag wat langer naar Safané, een plaatsje vlakbij Dedougou. De familie van Idrissa komt er vandaan en er worden prachtige indigo pagnes gemaakt. De katoenen draad wordt gemixt met zijde, heel bijzonder want de zijderupsen worden ook in het dorp zelf gehouden. Als ik daar toch de geheimen van de indigo verder kan ontdekken..


 ProjectenZiekenhuis Souro Sanou in Bobo- Dioulasso 

 


In augustus heeft de officiële heropening van de afdeling Chirurgie plaats gevonden. We konden er zelf natuurlijk niet bijzijn, maar werden vertegenwoordigd door France Berkvens (van hotel Villa Rose) en Karidja Traoré (van Gafreh) en haar broer. Een waardige vertegenwoordiging van mensen, die ten tijde van Pieters ongeluk daar, ontzettend goed geholpen hebben! Karidja heeft de hele ceremonie gefilmd en integraal op haar facebook account gezet.  

Inmiddels zijn we bezig met onze vervolgactie voor nieuwe bedden en matrassen. Daarvoor maak en verkoop ik mondkapjes van Afrikaanse stof, zowel met lintjes als met elastiek. De verkoop loopt voorspoedig, soms is de vraag nauwelijks bij te benen, bv. toen Rutte aankondigde dat de mondkapjes in binnenruimte verplicht werden. Als we de hulp van de Gouwkamp van Ruth van der Hilst en aar Krommenhoek én van wilde Ganzen weer krijgen, hopen we volgend jaar ook deze actie tot een goed einde te brengen.


Activiteiten van Mariam

Soms gaan zaken ook gewoon goed! Nadat de papieren in Burkina voor de bouw van de school en de waterpomp waren goedgekeurd, werden ook in Nederland alle signalen op groen gezet! In de zomer kon Mariam beginnen met de bouw. Even waren we bang dat de zeer overvloedige regens nog roet in het eten zouden gooien, maar de pomp staat er en de gebouwen zijn inmiddels qua ruwbouw zo goed als klaar. Beretrots is Mariam en wij met haar.

Op het erf staat inmiddels ook een draaimolen voor de kinderen en de tuin wordt verder aangelegd.

 

 

 

Vakantiebeurzen

De verschillende vakantiebeurzen, zowel die voor bijzondere reizen in Amsterdam als  de grote in de Jaarbeurs van Utrecht en in Antwerpen zijn verplaatst naar april 2021. Wij hebben besloten daar deze keer niet aan mee te doen. Dus hebben we dit jaar ook geen gratis tickets te vergeven.

 

 

 

(voorlopige) Reisplanning

Uganda, groepsreis

Oktober/ november 2021

Burkina Faso/ Benin, groepsreis

November 2021

Burkina Faso, Maskerreis

Februari / maart 2022

 

De precieze data en prijzen van de reizen worden later bekend gemaakt. De groepsreis naar Uganda is een rondreis naar het westen, waar de Karamodjong bezocht worden. In eerdere nieuwsbrieven hebben we hier al uitgebreid verslag van gedaan. Natuurlijk bezoeken we ook een aantal van de prachtige natuurparken.

De reis door Burkina Faso en Benin start in Ouagadougou en eindigt in Cotonou. Helaas vliegt Brussels Airlines (voorlopig?) niet meer op Ouaga, we zullen dus een andere vliegtuigmaatschappij moeten vinden. Op deze reis bezoeken we heel veel verschillende volkeren, elk met zijn eigen cultuur.

De Maskerreis door Burkina Faso is een rondreis waarbij als extra een driedaags bezoek aan het maskerfestival in Dedougou is opgenomen. Een fantastisch en kleurrijk gebeuren waarbij tientallen gezelschappen uit verschillende Afrikaanse landen optreden.

Voor alle reizen geldt: op de website is uitgebreide info te vinden, maar je kan ook een reisbeschrijving opvragen via de mail. Wil je je plek alvast reserveren? Meld je aan en we zetten je op de lijst van belangstellenden!

 FasoFair

Onze fairtradewinkel/ galerie- Weststraat 40, Burgh- Haamstede- is  elke zaterdag van 11- 16 uur geopend, uiteraard nemen we voorzorgmaatregelen in acht. Neem gerust contact op per mail of telefonisch of bel even aan als je op een andere dag langs wil komen. Voor bestellingen kan je altijd tussendoor contact opnemen.


De feestdagen

Ook dit gekke jaar sluiten we af met de feestdagen; sinterklaas, de kerst, oud en nieuw. Wil je dit jaar voor de dag komen met een speciaal cadeau, bv. een bronzen beeld, een mooie doek, batik , allemaal natuurlijk uniek en handgemaakt, kom dan eens shoppen. De website wordt binnenkort weer gevuld, maar via Facebook of per mail valt alvast te informeren. En ben je in de buurt, dan kan je op zaterdag natuurlijk ook een kijkje komen nemen in onze winkel.

 

                               Nieuwsbrief  ED LOOGE! Reizen naar Burkina Faso                       Nieuwsbrief FasoFair                                        voorjaar 2019

                                           

  

Beste mensen

Verwend als we waren in een lekker warm Burkina Faso afgelopen februari, was het even wachten tot de natte maartmaand voorbij was, maar nu is het weer lente! Tijd voor uitstapjes en festivals én het plannen van een interessante vakantie! We zitten nog boordevol plannen (zie het schema), tijdens de laatste reis werd het idee geboren om een culinaire reis te organiseren! Ziet u het al voor u: samen met de vrouwen gierst stampen, naar de markt voor verse groenten en fruit en daarna To prepareren, het nationale gerecht, maar ook bij de Libanese hoteleigenaren in Gaoua de keuken in! En natuurlijk gaan we dan ook  dolo, het lokale bier brouwen. Ik ben de reis aan het uitwerken, in de volgende nieuwsbrief meer of kijk tussendoor even op Facebook en/ of de website.


 

Muziekreis inclusief film- en muziekfestival Fespaco

 

De rondreis door Burkina Faso werd ditmaal verlengd omdat we zelf muziek maakten en enkele dagen   in Ouagadougou Fespaco bij te wonen. Van Badra kregen we in Bobo enkele dagen djembé- en dansles en daarna zaten we met Solo aan het meer van Tengréla bij de ondergaande zon muziek te maken, waarbij Solo ons af en toe begeleidde op de balafon. Tot onze grote verrassing trad bij Solo in het campement nog een Frans dansgezelschap op en lieten de Burkinabe zich uiteraard ook niet kennen. Erg leuk dat we een aantal onderdelen van de dansen al kenden!

En dan Fespaco! De grote doorgaande route, Avenue Kwame N’Kruma in Ouaga was uitbundig versierd, overal liepen vrolijke mensen en het was een drukte van belang bij de filmzalen. En natuurlijk gingen we over de rode loper naar binnen! Wij hebben enkele films gezien (soms Engels ondertiteld, dus laat je een volgende keer niet weerhouden als je Frans het middelbare schoolniveau niet ontstijgt) in de Cine Burkina. Voorafgaand was een swingend muziek- en dansoptreden, daarna kwamen de hoofdrolspelers begeleid door de muziekgroep binnen en werd de film kort ingeleid  en alle bobo’s speciaal  welkom geheten. Dat ging een enkele keer mis, men vergat wel eens een minister uit een Afrikaans land welkom te heten en te bedanken voor de steun, de film werd wel eens gestart voordat de hoofdrolspelers binnen waren, maar ach wie maalt erom.

De films varieerden enorm van nogal traditioneel tot sociaal geëngageerd, zoals “Baba Sifou”, waar kindermishandeling aan de kaak werd gesteld. De reacties in de zaal waren vaak minstens zo bijzonder als de film zelf; zo werd de hoofdpersoon in “Barkomo” (Les Grottes) hartstochtelijk toegejuicht bij een spannende actie en werd er luid gejoeld toen er een amoureuze scene leek te ontstaan. Of er veel films deze kant opkomen weet ik niet, maar als je voor zeker wilt gaan: over twee jaar is het volgende Fespaco-festival weer eind februari (2021 dus).

         

  

 

Beurzen, presentaties en festivals

De komende maanden zijn we weer present bij verschillende activiteiten, zoals

  Zondag 28 april, boekhandel “De Koperen Tuin “(Goes), middag. Presentatie over activiteiten rondom de actie voor het ziekenhuis Souro Sanou in Bobo- Dioulasso. Info over gezondheidszorg in Burkina Faso en onze actie voor het ziekenhuis in het bijzonder. In samenwerking met fotograaf Ben Seelt.

   Donderdag 30 mei, Hemelvaartdag, Africa Now- festival in Berg en Dal.  

    14 juni -23 juni, Kunstschouw Schouwen- Duiveland; expositie en open tuin bij FasoFair,kunst uit Afrika en op Afrika geïnspireerd. Ditmaal exposeren fotograaf Ben Seelt en keramiste Anja Frijters. Ben is in 2015 mee geweest naar Burkina Faso en heeft daar fantastische foto's gemaakt, waarvan nu een aantal te koop zijn. de opbrengt is voor ons project : ziekenhuis Souro Sanou in Bobo- Dioulasso. Anja is in 2017 mee geweest op een textielreis, naast keramiek is anja dan ook bezig met stoffen, elk jaar heeft ze weer nieuwe verrassende creaties. Elke dag van 10- 17 uur ben je van harte welkom!

      6 en 7 juli, Afrika festival in Hertme; geweldige muziek met o.a. Fatoumata Diawara. Wij staan er weer met een kraam en je kan natuurlijk ook info krijgen over de reizen.

    10 augustus, de “Burghse dag”in Burgh- Haamstede

 

 

Projecten

Tienermoederproject SOS- Fille Mère

In februari hebben we een kijkje kunnen nemen op de nieuwe locatie van het tienermoederhuis SOS- Fille Mère ; de groentetuin is aangelegd, het kippenhok is klaar en de meisjes zijn gestart met hun activiteiten, zoals zeep maken, naaien en weven. Nu is het zaak om voldoende afzetmarkt te vinden het liefst regulier in een aantal winkeltjes in de buurt. Als je het leuk vindt hen te steunen door zeep af te nemen, dan horen we dat natuurlijk graag.

We hebben ook samen met stichting de Gouwkamp (uit Den Ilp) met Wilde Ganzen het project financieel kunnen afsluiten, waarbij Wilde Ganzen zich bereid toonde om bij eventuele vervolgtrajecten nogmaals bij te springen.


Activiteiten van Mariam

In Gonsin doet Mariam Kaboré haar best met de Maternelle en het schooltje; er zijn inmiddels zo’n 50 kinderen die er les krijgen. Daarnaast breiden de activiteiten voor vrouwen zich gestaag uit, naast weven wordt er nu ook met een zeepmachine gewerkt. Via de Gouwkamp krijgt Mariam steun voor een waterpomp. Zowel Ruth van der Hilst (van de Gouwkamp) als ik mochten in februari een boom planten op het grote erf.


 Ziekenhuis Souro Sanou in Bobo- Dioulasso            

In februari ben ik weer even terug geweest in het ziekenhuis en heb met chirurg Soulama gesproken, over het project (de verbouw van de afdeling Traumatologie/ Chirurgie) en uiteraard was hij ook benieuwd naar het herstel van zijn patiënt. Samen met een verpleegkundige uit het reisgezelschap hebben we een rondleiding door het ziekenhuis gehad en kennis gemaakt met de financieel directeur. Ze keek haar ogen uit, geen sanitaire voorzieningen in het pand, nauwelijks verpleegkundige zorg, patiënten die volledig afhankelijk zijn van familie en/ of vrienden en het ontbreken van enige privacy.. De stekken zijn gestoken, tijdens het gesprek met Wilde Ganzen is ook dit project aangekaart en in principe akkoord bevonden. Dat betekent dat we de komen de maanden allerlei activiteiten gaan ontwikkelen om het geld binnen te krijgen, te beginnen bij de presentatie in boekhandel de Koperen Tuin in Goes. Als het geld binnen is, zal er op zeer korte termijn verbouwd gaan worden en krijgen de patiënten van Soulama een veel beter verblijf!


FasoFair

Onze fairtradewinkel/ galerie- Weststraat 40, Burgh- Haamstede- is vanaf 1 april (geen grap!) weer op  vrijdag en zaterdag open van 11 tot 17 uur. Tijdens de openstelling kan je ook terecht met vragen over de reizen. Neem gerust contact op per mail of telefonisch of bel even aan. Nieuw aanbod: Oost- Afrika

Vanaf 2018 kunnen we individuele reizen aanbieden naar Uganda met een mogelijkheid tot verlenging in Zanzibar. Reizen worden op maat gemaakt, met de wildparken die je graag wil bezoeken en een mogelijkheid om een permit te kopen voor een chimpansee- of berggorillatrek. Omdat het toerisme in Uganda verder ontwikkeld is dan in West- Afrika zijn er ook veel meer keuzemogelijkheden voor overnachtingen, van budget tot super de luxe! We kunnen je nu over al die mogelijkheden goed adviseren. Juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn is het wat lastig om een prijs te noemen, maar met name de gorillatrek is prijzig (600 dollar). Bedenk wel: het geld is bestemd om de leefomgeving in stand te houden en.. in Rwanda kost de permit je 1500 dollar.

 

 November:  creatieve reizen

In november  bieden we weer de Textielreis en (voor de eerste keer!) Vormgeving aan. Over de textielreis hebben we al vaker bericht, maar Vormgeving betreft een cursus brons (je maakt onder begeleiding van een bronzier zelf een bronzen beeld) en je werkt in Tiébélé mee met de restauratie van de prachtige lemen huizen. Met de pottenbaksters draaien we ook nog een potje! De textielreis vraagt enige voorbereiding in Nederland; je kunt hiervoor nl je eigen stukje vilt maken. Daarom organiseren we een aantal bijeenkomsten waar we dat gezamenlijk gaan doen. Interesse? Laat het weten, de bijeenkomsten zijn op verschillende plaatsen in het land.  Zie voor het volledig programma de site of schrijf een mailtje.