Nieuws 


    Nieuwsbrief ED LOOGE en FasoFair                                                winter  2022/23


 Beste mensen,

We reizen weer!

Na de Vakantiebeurs in Utrecht hebben we volop vragen over reizen naar Uganda gekregen. De reizen naar Burkina Faso gaan helaas, vanwege de veiligheidssituatie daar, voorlopig nog niet door. 


Uganda, groepsreizen Reisplanning

 

Groepsreis Uganda- Oost

2 - 19 februari 2023

$ 2750 pp

vol

Groepsreis Uganda Nationale Parken

19 oktober- 4 november

$ 4200 pp (inclusief gorilla en chimps permit)


Groepsreis Uganda- Oost

1- 18 februari 2024

$ 2750 (bij reservering voor 1/6/2023)


 

 


 

 

 

 FasoFair

Onze fairtradewinkel/ galerie- Weststraat 40, Burgh- Haamstede- is  elke zaterdag van 11- 16 uur geopend, uiteraard nemen we voorzorgmaatregelen in acht. Neem gerust contact op per mail of telefonisch of bel even aan als je op een andere dag langs wil komen. Voor bestellingen kan je altijd tussendoor contact opnemen. 

                               Nieuwsbrief  ED LOOGE! Reizen naar Burkina Faso                       Nieuwsbrief FasoFair                                        voorjaar 2019

                                           

  

Beste mensen

Verwend als we waren in een lekker warm Burkina Faso afgelopen februari, was het even wachten tot de natte maartmaand voorbij was, maar nu is het weer lente! Tijd voor uitstapjes en festivals én het plannen van een interessante vakantie! We zitten nog boordevol plannen (zie het schema), tijdens de laatste reis werd het idee geboren om een culinaire reis te organiseren! Ziet u het al voor u: samen met de vrouwen gierst stampen, naar de markt voor verse groenten en fruit en daarna To prepareren, het nationale gerecht, maar ook bij de Libanese hoteleigenaren in Gaoua de keuken in! En natuurlijk gaan we dan ook  dolo, het lokale bier brouwen. Ik ben de reis aan het uitwerken, in de volgende nieuwsbrief meer of kijk tussendoor even op Facebook en/ of de website.


 

Muziekreis inclusief film- en muziekfestival Fespaco

 

De rondreis door Burkina Faso werd ditmaal verlengd omdat we zelf muziek maakten en enkele dagen   in Ouagadougou Fespaco bij te wonen. Van Badra kregen we in Bobo enkele dagen djembé- en dansles en daarna zaten we met Solo aan het meer van Tengréla bij de ondergaande zon muziek te maken, waarbij Solo ons af en toe begeleidde op de balafon. Tot onze grote verrassing trad bij Solo in het campement nog een Frans dansgezelschap op en lieten de Burkinabe zich uiteraard ook niet kennen. Erg leuk dat we een aantal onderdelen van de dansen al kenden!

En dan Fespaco! De grote doorgaande route, Avenue Kwame N’Kruma in Ouaga was uitbundig versierd, overal liepen vrolijke mensen en het was een drukte van belang bij de filmzalen. En natuurlijk gingen we over de rode loper naar binnen! Wij hebben enkele films gezien (soms Engels ondertiteld, dus laat je een volgende keer niet weerhouden als je Frans het middelbare schoolniveau niet ontstijgt) in de Cine Burkina. Voorafgaand was een swingend muziek- en dansoptreden, daarna kwamen de hoofdrolspelers begeleid door de muziekgroep binnen en werd de film kort ingeleid  en alle bobo’s speciaal  welkom geheten. Dat ging een enkele keer mis, men vergat wel eens een minister uit een Afrikaans land welkom te heten en te bedanken voor de steun, de film werd wel eens gestart voordat de hoofdrolspelers binnen waren, maar ach wie maalt erom.

De films varieerden enorm van nogal traditioneel tot sociaal geëngageerd, zoals “Baba Sifou”, waar kindermishandeling aan de kaak werd gesteld. De reacties in de zaal waren vaak minstens zo bijzonder als de film zelf; zo werd de hoofdpersoon in “Barkomo” (Les Grottes) hartstochtelijk toegejuicht bij een spannende actie en werd er luid gejoeld toen er een amoureuze scene leek te ontstaan. Of er veel films deze kant opkomen weet ik niet, maar als je voor zeker wilt gaan: over twee jaar is het volgende Fespaco-festival weer eind februari (2021 dus).

         

  

 

Beurzen, presentaties en festivals

De komende maanden zijn we weer present bij verschillende activiteiten, zoals

  Zondag 28 april, boekhandel “De Koperen Tuin “(Goes), middag. Presentatie over activiteiten rondom de actie voor het ziekenhuis Souro Sanou in Bobo- Dioulasso. Info over gezondheidszorg in Burkina Faso en onze actie voor het ziekenhuis in het bijzonder. In samenwerking met fotograaf Ben Seelt.

   Donderdag 30 mei, Hemelvaartdag, Africa Now- festival in Berg en Dal.  

    14 juni -23 juni, Kunstschouw Schouwen- Duiveland; expositie en open tuin bij FasoFair,kunst uit Afrika en op Afrika geïnspireerd. Ditmaal exposeren fotograaf Ben Seelt en keramiste Anja Frijters. Ben is in 2015 mee geweest naar Burkina Faso en heeft daar fantastische foto's gemaakt, waarvan nu een aantal te koop zijn. de opbrengt is voor ons project : ziekenhuis Souro Sanou in Bobo- Dioulasso. Anja is in 2017 mee geweest op een textielreis, naast keramiek is anja dan ook bezig met stoffen, elk jaar heeft ze weer nieuwe verrassende creaties. Elke dag van 10- 17 uur ben je van harte welkom!

      6 en 7 juli, Afrika festival in Hertme; geweldige muziek met o.a. Fatoumata Diawara. Wij staan er weer met een kraam en je kan natuurlijk ook info krijgen over de reizen.

    10 augustus, de “Burghse dag”in Burgh- Haamstede

 

 

Projecten

Tienermoederproject SOS- Fille Mère

In februari hebben we een kijkje kunnen nemen op de nieuwe locatie van het tienermoederhuis SOS- Fille Mère ; de groentetuin is aangelegd, het kippenhok is klaar en de meisjes zijn gestart met hun activiteiten, zoals zeep maken, naaien en weven. Nu is het zaak om voldoende afzetmarkt te vinden het liefst regulier in een aantal winkeltjes in de buurt. Als je het leuk vindt hen te steunen door zeep af te nemen, dan horen we dat natuurlijk graag.

We hebben ook samen met stichting de Gouwkamp (uit Den Ilp) met Wilde Ganzen het project financieel kunnen afsluiten, waarbij Wilde Ganzen zich bereid toonde om bij eventuele vervolgtrajecten nogmaals bij te springen.


Activiteiten van Mariam

In Gonsin doet Mariam Kaboré haar best met de Maternelle en het schooltje; er zijn inmiddels zo’n 50 kinderen die er les krijgen. Daarnaast breiden de activiteiten voor vrouwen zich gestaag uit, naast weven wordt er nu ook met een zeepmachine gewerkt. Via de Gouwkamp krijgt Mariam steun voor een waterpomp. Zowel Ruth van der Hilst (van de Gouwkamp) als ik mochten in februari een boom planten op het grote erf.


 Ziekenhuis Souro Sanou in Bobo- Dioulasso            

In februari ben ik weer even terug geweest in het ziekenhuis en heb met chirurg Soulama gesproken, over het project (de verbouw van de afdeling Traumatologie/ Chirurgie) en uiteraard was hij ook benieuwd naar het herstel van zijn patiënt. Samen met een verpleegkundige uit het reisgezelschap hebben we een rondleiding door het ziekenhuis gehad en kennis gemaakt met de financieel directeur. Ze keek haar ogen uit, geen sanitaire voorzieningen in het pand, nauwelijks verpleegkundige zorg, patiënten die volledig afhankelijk zijn van familie en/ of vrienden en het ontbreken van enige privacy.. De stekken zijn gestoken, tijdens het gesprek met Wilde Ganzen is ook dit project aangekaart en in principe akkoord bevonden. Dat betekent dat we de komen de maanden allerlei activiteiten gaan ontwikkelen om het geld binnen te krijgen, te beginnen bij de presentatie in boekhandel de Koperen Tuin in Goes. Als het geld binnen is, zal er op zeer korte termijn verbouwd gaan worden en krijgen de patiënten van Soulama een veel beter verblijf!


FasoFair

Onze fairtradewinkel/ galerie- Weststraat 40, Burgh- Haamstede- is vanaf 1 april (geen grap!) weer op  vrijdag en zaterdag open van 11 tot 17 uur. Tijdens de openstelling kan je ook terecht met vragen over de reizen. Neem gerust contact op per mail of telefonisch of bel even aan. Nieuw aanbod: Oost- Afrika

Vanaf 2018 kunnen we individuele reizen aanbieden naar Uganda met een mogelijkheid tot verlenging in Zanzibar. Reizen worden op maat gemaakt, met de wildparken die je graag wil bezoeken en een mogelijkheid om een permit te kopen voor een chimpansee- of berggorillatrek. Omdat het toerisme in Uganda verder ontwikkeld is dan in West- Afrika zijn er ook veel meer keuzemogelijkheden voor overnachtingen, van budget tot super de luxe! We kunnen je nu over al die mogelijkheden goed adviseren. Juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn is het wat lastig om een prijs te noemen, maar met name de gorillatrek is prijzig (600 dollar). Bedenk wel: het geld is bestemd om de leefomgeving in stand te houden en.. in Rwanda kost de permit je 1500 dollar.

 

 November:  creatieve reizen

In november  bieden we weer de Textielreis en (voor de eerste keer!) Vormgeving aan. Over de textielreis hebben we al vaker bericht, maar Vormgeving betreft een cursus brons (je maakt onder begeleiding van een bronzier zelf een bronzen beeld) en je werkt in Tiébélé mee met de restauratie van de prachtige lemen huizen. Met de pottenbaksters draaien we ook nog een potje! De textielreis vraagt enige voorbereiding in Nederland; je kunt hiervoor nl je eigen stukje vilt maken. Daarom organiseren we een aantal bijeenkomsten waar we dat gezamenlijk gaan doen. Interesse? Laat het weten, de bijeenkomsten zijn op verschillende plaatsen in het land.  Zie voor het volledig programma de site of schrijf een mailtje.