Nieuws                               Nieuwsbrief  ED LOOGE! Reizen naar Burkina Faso                       Nieuwsbrief FasoFair                                        zomer/ herfst 2017

                                           

  

Beste mensen,

We zijn net terug uit Afrika en zo enthousiast over wat we gezien hebben, dat ik er ditmaal toch een extra, korte nieuwsbrief aan wijdt.

We waren op uitnodiging van Robert Ntale naar Uganda. Robert is samen met zijn vrouw Jaquiline, oprichter van Cheetah Safaris Uganda, een kleinschalige reisorganisatie die met name safari’s organiseert in Oost- Afrika. Ze werken volgens dezelfde uitgangspunten als wij; kleinschalige reizen uitgevoerd door lokale mensen, zodat de lokale gemeenschap er ook financieel wat mee opschiet.

We hebben een prachtige reis gemaakt door een groot aantal wildparken. Degenen die ED LOOGE volgen op Facebook hebben al een aantal filmpjes kunnen zien! Kuddes olifanten, zebra’s, giraffen, pumba’s, maar ook neushoorns en “bergen” nijlpaarden. Maar behalve safari’s doen, is er natuurlijk meer te bekijken in Uganda.

 

Nieuw aanbod: Oost- Afrika

Vanaf heden kunnen we individuele reizen aanbieden naar Uganda met een mogelijkheid tot verlenging in Zanzibar. Reizen worden op maat gemaakt, met de wildparken die je graag wil bezoeken en een mogelijkheid om een permit te kopen voor een chimpansee- of berggorillatrek. Omdat het toerisme in Uganda verder ontwikkeld is dan in West- Afrika zijn er ook veel meer keuzemogelijkheden voor overnachtingen, van budget tot super de luxe! We kunnen je nu over al die mogelijkheden goed adviseren. Juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn is het wat lastig om een prijs te noemen, maar met name de gorillatrek is prijzig (600 dollar). Bedenk wel: het geld is bestemd om de leefomgeving in stand te houden en.. in Rwanda kost de permit je 1500 dollar.

 

 

Oktober: BF/ Benin reis

In oktober staat weer een Benin-reis gepland. Er is nog maar één plaats beschikbaar!  De reis voert vanaf Ouagadougou door het oosten van Burkina naar het noorden van Benin, de Atakora-regio met zijn prachtige Tata Somba’s- de “huizen van mijn vader”. We zakken daarna langzaam door naar het zuiden met bezoeken aan Dahomey, een oud koninkrijk, Lac Nakoié met Ganvié, waar we op het meer slapen, en Ouidah. Ouidah ligt aan de kust en veel staat in het teken van voodoo en de slavengeschiedenis. We sluiten de reis af met een dagje aan de oceaan.

 

Januari: creatieve reizen

in Januari doen we weer de Textielreis en (voor de eerste keer!) Vormgeving. Over de textielreis hebben we al vaker bericht, maar Vormgeving betreft een cursus brons (je maakt onder begeleiding van een bronzier zelf een bronzen beeld) en je werkt in Tiébélé mee met de restauratie van de prachtige lemen huizen. Met de pottenbaksters draaien we ook nog een potje! De textiel reis vraagt enige voorbereiding in Nederland; je kunt hiervoor nl je eigen stukje vilt maken. Daarom organiseren we een aantal bijeenkomsten waar we dat gezamenlijk gaan doen. Interesse? Laat het weten, de bijeenkomsten zijn op verschillende plaatsen in het land.  Zie voor het volledig programma de site of schrijf een mailtje.

 

 Planning 2017/18

De volgende reizen staan gepland:

 

14 oktober- 4 november   

groepsrondreis Burkina Faso en Benin, gegarandeerd vertrek

vanaf 1450 euro

januari

Themareis: creatieve reis Textiel of Vormgeving (brons en klei)

vanaf 1100 euro

14 februari- 3 maart

groepsrondreis Burkina Faso inclusief Maskerfestival Dedougou,  gegarandeerd vertrek     

vanaf 1250 euro

oktober 2018

groepsrondreis Burkina Faso

vanaf 1050 euro


groepsrondreis met vrijwilligerswerk


            

                               

 

Januari: creatieve reizen  

 De Textielreis en (voor de eerste keer!) Vormgeving. Over de textielreis hebben we al vaker bericht, maar Vormgeving betreft een cursus brons (je maakt onder begeleiding van een bronzier zelf een bronzen beeld) en je werkt in Tiébélé mee met de restauratie van de prachtige lemen huizen. Met de pottenbaksters daar draaien we ook nog een potje! De textielreis vraagt enige voorbereiding in Nederland; je kunt hiervoor nl je eigen stukje vilt maken. Daarom organiseren we een aantal bijeenkomsten waar we dat gezamenlijk gaan doen. Interesse? Laat het weten, de bijeenkomsten zijn op verschillende plaatsen in het land.  Zie voor het volledig programma elders op de site of schrijf een mailtje. 

 

Project: tienermoederproject SOS- Fille Mère  

 Samen met stichting de Gouwkamp zijn we alweer jaren betrokken bij SOS Fille Mère, de tienermoederopvang in Ouaga. In januari jl. hebben we met het voltallige bestuur van SOS Fille Mère om de tafel gezeten en de plannen inhoudelijk en financieel bekeken. Inmiddels zijn we zover dat we echt kunnen gaan bouwen! Extra geld is nog steeds zeer welkom (en nodig, bv om de verschillende activiteiten goed van de grond te krijgen), maar voor de basale woonvertrekken, sanitair ed. is het geld bijeen. Als de voortekenen niet bedriegen gaat ook Wilde Ganzen een bijdrage leveren. Daarmee zou een vurig gekoesterde wens in vervulling kunnen gaan, namelijk extra werkruimte en een waterpomp. Aan de kant van de (grote) weg waarlangs de nieuwe wijk in Ouagadougou gebouwd gaat worden, is nl nog geen waterpomp. De meiden zouden steeds de ongetwijfeld steeds drukkere weg over moeten om water te halen. Het ligt(nog steeds) in de bedoeling met geïnteresseerden een reis te maken, waarbij we ter plaatse ook de handen uit de mouwen gaan steken.  

 

Negatief..

Helaas is Burkina Faso de afgelopen tijd ook- weer- negatief in het nieuws gekomen door een aanslag in Ouagadougou (13 augustus jl.). Enkele reisgenoten hebben hierop besloten hun reis uit te stellen tot een nader tijdstip. In de Volkskrant werd  n.a.v. de aanslag een deskundige aangehaald, die op de vraag over mogelijk opkomend extremisme in Burkina zegt: “ Heel weinig mensen lijken ontvankelijk voor het jihadisme. Het land heeft een seculiere traditie en is vrij liberaal in zijn islam. Het gaat hier om geïsoleerde groepjes extremisten op het platteland” hun geweld richt zich mn tegen veiligheidstroepen en “soms zoals zondag gaan ze voor het schokeffect, door stedelijke plaatsen aan te vallen waar buitenlanders komen”

In het artikel werd ook gemeld dat de regio m.b.v. de Fransen een aparte politie-eenheid oprichten om dergelijk terroristen vooraf  beter in  kaart te hebben.

Lokale sites en kranten maken melding van de boosheid en ontzetting van de Burkinabe, men wil dat de daders snel gepakt worden en dat verdere aanslagen hen bespaard worden… een zelfde reactie als overal elders waar dergelijke aanslagen te betreuren zijn.

Na de vorige onrustige periode was iedereen blij dat het leven van alledag weer zijn gang kreeg en dat toeristen het niet lieten afweten.

 

  

FasoFair

Onze fairtradewinkel/ galerie- Weststraat 40, Burgh- Haamstede- is tot half oktober nog elke vrijdag en zaterdag open van 11 tot 17 uur. Vanaf half november zijn we alleen op zaterdag open van 11 tot 16 uur. Tijdens de openstelling kan je ook terecht met vragen over de reizen.

   

Tot slot wensen we iedereen een mooie nazomer met mooie inspirerende reizen !

   

     

         

ED LOOGE!, reizen naar West- Afrika

    

Marianne Velthuis & Pieter Mulders

    

www.burkinafasoreis.nl                    mail:info@burkinafasoreis.nl

    

Facebook: ED LOOGE

    

FasoFair

    

www.fasofair.nl                      mail:info@fasofair.nl

    

(0031) (0)6-14 66 87 55