Routes groepsreizen

 

Rondreis Burkina Faso

Dag 1: Vertrek uit Brussel.   Aankomst in de middag in Ouaga; vervoer naar hotel

 

Dag 2: Eerste kennismaking   met een Afrikaanse hoofdstad. Rondwandeling door de stad, praktische zaken   regelen, de middag is naar eigen inzicht te besteden, bv een bezoek aan  Village d´Artisanal, waar je kunstenaars in hun ateliers aan het werk kan   zien of een bezoek aan een museum.

  


Overnachting in   Ouagadougou

  

  Dag 3: Vertrek naar Bobo om 8   uur. Stop bij Bazolé (heilige krokodillen) en Kokologho (paleis van de   koning),een korte stop in Boni voor de kerk  waar de ingang gemaakt is van een enorm   masker en de meestermaskermaker . Aankomst in Bobo Dioulasso aan het eind van   de middag.

Dag 4-5: Eerste dag: Bobo   Dioulasso, rondleiding door lokale gids: Oude stad, moskee, project van   Gafreh en grote markt. en eventueel een bezoek aan het museum.Tweede dag: we wandelen naar  Koro en de heilige   vissen van Dafra. Koro is een hoog gelegen dorpje van waaruit een prachtig   uitzicht over  de Falaise is. We lunchen bij Ferme   Samandoulougou . Om daar te komen rijd je door een enorme steengroeve waar   het licht speelt met de kleuren van het gesteente.

 

 

 Overnachting in   Bobo-Dioulasso,

Dag 6: Naar Beragoudougou,´s ochtends kunnen we de fabriek van Wouol nog bezoeken. Wouol is een zeer grote  boerenassociatie, waar verschillende soorten fruit gedroogd worden o.a. voor de export. Alles is biologisch en fairtrade. Ze hebben ook een winkeltje waar je zelf hun producten kan kopen.Daarna wandeling naar en beklimming van de Dômes de Fabedougou en Cascades de Garguela met picknick

  Overnachting in   Beragoudougou

Dag 7:  ´s Ochtends  is er de mogelijkheid voor wie dat wil een   wandeling te maken door een klein vogelreservaat direct bij het campement.   Recente onderzoeken komen met tellingen van ruim 60 verschillende soorten   vogels. Daarna ontbijten we. Op zondag is er een   grote markt in Banfora waarbij de verkopers van heinde en verre met hun   spullen aan komen wandelen. Erg de moeite waard om zelf op het gemakje eens   over de markt te lopen. Na de lunch rijden we door naar Sindou, waar we de Pics   de Sindou kunnen bekijken/ "beklimmen"..

Overnachting campement Sindou.

Dag 8 &9: We vertrekken op tijd   om zo vroeg mogelijk aan de pittige wandeling kunnen beginnen. Bezoek aan   Niansogyny (voldoende water meenemen en een paar goede schoenen, geen   slippertjes). Niansogyny wordt ook wel Petit Pays Dogon genoemd, een klein, nu   verlaten dorpje op een beschutte plek op een heuvel. We lunchen en rijden dan   terug naar Banfora waar we in een prachtig hotel (met zwembad) lekker kunnen  bijkomen.

  Op dag 9  kunnen we even lekker bijkomen in een   prachtig hotel of zelf wat rondstruinen door Banfora. 's Middags kunnen we   nog een bijzonder dorpje bezoeken waar vrouwen manden vlechten in ruimtes   onder de grond, om het rit voldoende vochtig te houden. We sluiten de dag af   met een boottochtje op het meer van Tengrela, waar we op zoek gaan naar de   nijlpaarden

 

 

 

Overnachting in Banfora

Dag 10: Na het ontbijt  vertrekken we naar Gaoua met op de route   bezoek aan werelderfgoed Lorepeni. Lorepeni is een stenen ruïne uit de 14 de   eeuw , die midden in het oerwoud staat. Over de functie van dit gebouw doen verschillende verhalen de ronde.

Dag 11& 12: Gaoua,start met bezoek   aan het museum de Poni. De toelichting van de gids geeft een goede inkijk in   de rijke cultuur van de Lobi, daarna met lokale gids naar het koninkrijk   Obiré, haar heiligdommen en een wandeling door een dorpje van de Fan en mogelijk op audiëntie bij de koning.  Eventueel   bezoek aan de gouddelfsters en de lokale goudmarkt (deze wordt eenmaal per 6   dagen gehouden), the “chief” van een  grote Lobifamilie, bezoek aan   fetîcheur(heilige man), mandenvlechtsters en houtbewerkers, in Gaoua nog   bezoek van Association des Femmes, toelichting op hun activiteiten, behalve   het brouwen van dolo (lokaal bier) en het maken van zeep, worden er   minikredieten verstrekt en wordt voorlichting gegeven over meisjesbesnijdenis. Het bezoek eindigt in hun café, proef gerust de dolo en voel je   thuis

   

Overnachting in Gaoua, 

 Dag 13: Vertrek uit Gaoua,   bezoek Diebougou (Les Grottes). Les Grottes  zijn in de koloniale tijd uitgehouwen door Burkinabé in opdracht van   de Fransen. Hier heeft een Frans regiment zich jaren opgehouden. Aan de   andere kant van de heuvel is een steengroeve waar mannen de `bakstenen`staan   uit te houwen met een eenvoudige bik. Lunch in Leo.. Aankomst in wildpark Nazinga in de namiddag. We logeren midden in het park vlakbij een grote   waterpartij en een uitkijkpost. Dierenbezoek gegarandeerd.

  Overnachting in   Nazinga

Dag 14 &15: Nazinga,tour door het   park met gids; Tip: neem plaats op het dak van de auto,waar je  beter uitzicht hebt en mooie foto's kan   maken.Na de lunch vertrek   naar Tiébélé.

Dag 15: rondleiding   door het Cour Royal  van de  lokale gids. Fietstocht naar   pottenbakkersdorp Bounkou met gids. (dit kan ook per auto) Mogelijkheid tot   het volgen van een  workshop. Bekijken   van een traditionele goudmijn en een wandeling door het goudzoekersdorp

  Overnachting in   Tiébélé,

Dag 16 &17:  Na het ontbijt  vertrek naar Ouaga.

Ouaga, vrij te   besteden, alles waar je nog niet aan toe gekomen bent bv een bezoek aan  Village d'Artisanal, waar je  vele   kunstenaars aan het werk kan zien in hun atelier. Vandaag is de gehele dag   vrij te besteden, wellicht even bijkomen van alle indrukken aan de rand van   een zwembad of een wandeling door het grootste stadspark van West Afrika, een   workshop of een bezoek aan het recent geheel verbouwde muziekmuseum (zeer aan   te bevelen.. of gewoon relaxen. 

's Avonds  vertrek uit Ouaga.

    Overnachting in   Ouagadougou

  Dag 18: Aankomst in Brussel of   Amsterdam vroeg in de ochtend

Festival Fespaco wordt bezocht na afloop van de rondreis.

De Maskerreis wordt in omgekeerde volgorde gemaakt en eindigt met een aantal extra dagen in Dedougou.

  Overnachting in vliegtuig


  

 Rondreis Burkina Faso en Benin

Dag 1: Vertrek uit Nederland/ België, aankomst in Ouaga

Dag 2 en 3: Ouaga, (oriëntatie)wandeling door de stad; (weer) wennen aan de   hectiek van de Afrikaanse stad, een workshop volgen, oude bekenden opzoeken,   een bezoek aan het Village of wellicht even bijkomen in een zwembad.

Bezoek aan het beeldenpark in Laongo, een galerie in de buitenlucht   met sculpturen van internationale kunstenaars uit graniet gehouwen. Lunchen   bij de geitenboerderij Loumbila. Middag vrij te besteden.

Optie :bezoek aan de géricheur Managr Naaba Sanaam, el Hadj Bikienga,   ambassadeur van de Vrede in Kolokom. In de middle of nowhere heeft deze géricheur   (genezer) een dorp uit de grond gestampt met scholen, moskee en ziekenhuis.   hij behandelt zieken uit geheel West- Afrika gratis en leeft van de giften   die hem geschonken worden.

overnachting in Ouagadougou

 

  

Dag 4,5:  Vertrek naar Kaya met stop in Manega, het Mossimuseum . Bezoek aan de   markt in Kaya, , de Hall des Artisans en het Maison des Artisans. Bezoek aan   de leerbewerkers

Bezoek aan de lokale "hoog"ovens, die op de lijst van  Unesco komen en het buitenmuseum gefinancierd door het Prins Clausfonds.

  Overnachting in Kaya
  


  

Dag 6,7: Vertrek naar Dori met een stop in Bani om(de 7!) moskeeën te bezoeken.

Bezoek aan de kleurrijkste noordelijke veemarkt met Peul, Kel- Tamashek (Toeareg)  en Fulani. Niet   alleen de (vee)markt is het bezoeken meer dan waard, maar de bezoekers van de   markt zijn op hun kleurrijkst uitgedost, zeer fotogeniek. Eventueel een bezoek aan de dorpen in de omgeving van Dori

 Overnachting in Dori

Dag 8, 9: Door het droge oosten rijden we richting zuiden, het eerste deel van   de weg is geasfalteerd, daarna de beroemde piste. In deze streek komen maar   weinig toeristen

 Fada is een gewone provinciestad op een kruispunt van   belangrijke internationale routes. Het gewone dagelijkse leven in een Burkinabese provinciestad eens rustig observeren, je laatste kans voor het vertrek naar Benin.

  Overnachting i Fada N´Gourma
  

Dag 10: Vandaag passeren we de grens met Benin en rijden we door naar het   grootste wildpark Pendjari in West Afrika. Een grensovergang in Afrika is altijd een belevenis. 

  Overnachting in wildpark Pendjari (Benin)


Dag 11: Safari in Pendjari,hier hebben klanten recent nog een leeuwin langs zien wandelen. Na de lunch vertrek naar Nati

  Overnachting in Natitingou

 Dag 12: Wandeling in en rondom Koussou Koingou, bezoek aan de Tata Somba, de "huizen van mijn vader". Tata's zijn prachtige lemen "kasteeltjes", binnen slapen de dieren en opa en oma, boven op het dak heeft iedereen zijn eigen slaapkamer onder een rieten dak.


  

  Overnachting in Koussou Koingou

 Dag 13: Terug naar Nati

  Overnachting in Natitingou

Dag 14:een flinke autorit, maar door een prachtig groen heuvellandschap, wat   een verschil met het vlakke droge oosten van Burkina Faso.

Dag 15 en 16: Abomey is historisch van enorm groot belang geweest. De koningen van Dahomey waren hier gevestigd, ze waren de grootste slavenhandelaren van de  gehele regio. Bezoek aan het Musee Historique (rondleiding en toelichting op de (nogal bloeddorstige) geschiedenis van het koninkrijk),´s middags de  mogelijkheid om op eigen gelegenheid de stad verder te bekijken, mooie Portugese huizen, de gezellige markt enz.

Op de tweede dag lopen we een stuk van de route die de slaven ooit liepen op weg naar de kust (Ouidah) onder begeleiding van een gids.

  Overnachting in  Abomey


  

Dag 17:  vervolgen onze weg naar Ganvié. Met de piroque gaan we het laatste stukje over het Lac Nakoie. Overnachting in een van de vissersdorpjes op het meer. Lac Nakoie was de enige plek waar ontsnapte slaven zich konden   verstoppen voor de slavenhandelaren. Het meer was destijds meer een moeras,   een bron van malaria. Blanken hielden zich daar liever niet op. Tegenwoordig  speelt het leven zich geheel af op het water, een drijvende markt, een   schooltje, iedereen heeft een piroque.

  Overnachting in Ganvié

  Dag 18, 19, 20:  Via de route de Pecheurs rijden we naar Ouidah. In Ouidah werden de   slaven voor transport naar Amerika bijeen gebracht. Behalve door het  monument voor de slavernij is Ouidah ook   bekend vanwege de Voodoo.

In Ouidah draait (bijna)alles om de geschiedenis van de slavernij; bezoek aan maison du Bresil, vroeger het fort van de Portugezen en het huis van de Portugese gouverneur de Souza, bezoek aan het, het bois sacré,we bekijken een gebeeldhouwde boom waarin de geschiedenis is vereeuwigd en nemen een kijkje bij de marchée de fetiches en bij de fetîcheur zelf.

Bezoek aan het Musee Historique de Ouidah.  De Nederlandse pijpenkoppen liggen in de vitrines. Met een beetje zoeken kan je ze later zelf op het strand vinden.

We lopen naar de kust over de route des Esclaves, vol monumenten ter  nagedachtenis aan de miljoen mensen die hier ooit zijn afgevoerd. Op het  strand staat de Porte de Non Retour, de poort waar je nooit meer door terugkomt.

 Om even bij te komen kan je een duik nemen in het zwembad bij de kust (de oceaan is hier doorgaans erg woest en kent een sterke stroming). Tevens is de mogelijkheid om de Franse    begraafplaats te bezoeken.  

  Overnachting Ouidah

  Dag 21,22:  De volgende morgen vertrekken we na het ontbijt naar Grand Popo, hier   zijn nog verschillende musea te bezoeken (da Silva, Ethnographique en Houmé,   de grote markt in Adjara, maar verder volop de gelegenheid even bij te komen   van alle indrukken en te wandelen langs de oceaan.

  Overnachting in Grand Popo   

 Dag23: Vlucht in de avond, de volgende ochtend aankomst in Brussel


  

  


  

Textielreis, programma

Dag 1:Vertrek vanaf Brussel, aankomst in Ouagadougou in de middag of avond

Dag 2: Kennismaking met een Afrikaanse stad, bezoek aan een lokale markt,   eventueel aankoop van pagnes voor de voering van de tas of voor het   (laten)maken van kleding. Bezoek aan een naaiatelier en/ of Vlisco winkel, de   grote Nederlandse leverancier van Afrikaanse blokprints.

Bezoek aan Centre Artisanal, kunstenaars aan het werk, afspraken   maken voor de komende dagen, maar vooral inspiratie opdoen.

  Overnachting in Ouagadougou

 


Dag 3:Naar Kaya, de leerbewerkersstad in het noorden. 's Middags gaan we   met de leerwerkers aan het werk, we kleuren het leer en  leren hoe we het leer soepel kunnen krijgen.   We nemen ook een kijkje in het naaiatelier, zodat we zien waar onze lappen leer   verder tot tas gemaakt worden.

  Overnachting in Kaya
Dag 4:   Terug naar Ouaga. We nemen een kijkje in een fabriek waar de katoenen   draden geverfd worden en kijken rond bij Village d'Artisanal, waar ruim 60   kunstenaars in hun eigen atelier aan het werk zijn.. Behalve textiel werken   hier ook bronsgieters, houtbewerkers etc.

  Dag 5:  We worden vandaag ontvangen door een vrouwenassociatie, waar op   traditionele wijze pagnes geweven worden, op smalle bandweefgetouwtjes of   iets bredere weefgetouwen. Hier leren we met indigo deze pagnes te kleuren,   zodat we met een zelfgeverfde doek 's avonds weer naar het hotel kunnen.
Dag 6: De hele dag zijn we zelf aan de slag, we beschilderen een bogolan met   plantaardige verfstoffen, die vooraf gekocht zijn op de markt. Ook deze doek   kan je later mee naar huis nemen.

 

  Overnachting in Ouagadougou

  Dag 7: We vertrekken naar het zuiden en bezoeken Tiébélé, maar we gaan ook   zelf aan de slag op het veld om katoen te plukken. Dit werk wordt door grote   groepen vrouwen meestal gezamenlijk gedaan.

  Overnachting in Tiébélé


  

Dag 8:  We rijden door naar Nazinga, het wildpark aan de andere kant van de   hoofdweg naar Ghana. aan het eind van de middag maken we een safari.  

  

  Overnachting in Nazinga

  Dag 9:  's Ochtends vroeg kunnen we nogmaals een rit door het park maken. Het   mooiste overzicht heb je als je boven op de auto's plaats neemt en rondom kan   kijken en foto's maken. Na de lunch vertrekken we weer naar Ouaga.

  Dag 10 en 11:  We regelen onze laatste zaken, halen eventueel bij het naaiatelier onze jurken oid op (wellicht moet er nog wat worden aangepast), kunnen eventueel   nog een workshop batikken volgen of even relaxen na een intensieve reis bv  in een zwembad. U kunt ook nog naar de  Nederlandse Vlisco winkel, het bedrijf uit Helmond vervaardigt al een eeuw blockprints (uitsluitend)voor de West Afrikaanse markt. of een bezoekje aan   het kleine atelier van weefster Jeanne Lompo, ze maakt geïnspireerd op de   oude traditionele pagnes prachtig gekleurde moderne pagnes.
's Middags checken we in, zodat we 's avonds met uitsluitend handbagage een gemakkelijke en vlotte boarding hebben. Tussendoor is nog voldoende tijd om iets leuks te doen.

  Overnachting in Ouagadougou  

  Dag 12


  

  Aankomst in Brussel in de vroege ochtend